Het stofferen en inrichten van je woning is de eerste stap naar een comfortabel en gezellig huis. Of je nu net verhuisd bent naar een nieuwe woning, of je huidige interieur een make-over wil geven, de stoffering kan een groot verschil maken. Het kan een leuke en creatieve bezigheid zijn, maar waar moet je eigenlijk op letten bij het stofferen en inrichten van je woning? Sander Groen, Algemeen directeur en mede-eigenaar van Woonmode in Rijswijk geeft je in deze gastblog zeven waardevolle tips.


1. Maak een stoffeerplan

Voordat je begint met het stofferen van je woning, is het handig om een stoffeerplan te maken. Hierin kun je aangeven welke ruimtes je wil stofferen, welke materialen je hiervoor wil gebruiken en hoe je de ruimte wil indelen. Ook kun je hierin aangeven welke kleuren en patronen je wil gebruiken, zodat je een samenhangend geheel creëert. Laat je inspireren door bijvoorbeeld Pinterest en mooie woonbladen, of maak een afspraak met een binnenhuisadviseur!


2. Bepaal je stijl

Voordat je begint met het stofferen van je woning, is het belangrijk om je eigen stijl te bepalen. Hou je van een moderne, strakke inrichting of juist van een klassieke, landelijke stijl? Door je stijl te bepalen, kun je gericht op zoek gaan naar stoffen en producten die bij jouw smaak passen. De stijlen die wij hanteren bekijk je hier.


3. Kies de juiste stoffen

Bij het stofferen van je woning is het kiezen van de juiste materialen essentieel. Denk hierbij aan wat voor vloer je wil, dit is immers de basis. Verder is de afwerking van je wanden een belangrijke keuze. Ga je voor bijvoorbeeld gestucte wanden, renovlies of behang? Maar ook raambekleding is heel bepalend voor de uiteindelijke sfeer. Naast je vloer, wand- en raambekleding kun je de woning verder inrichten met meubels en leuke producten als vloerkleden en sierkussens. Let bij het kiezen van materialen op de kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.


4. Denk aan de functionaliteit

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit van de materialen. Als je bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen hebt, is het verstandig om te kiezen voor stoffen die gemakkelijk schoon te maken zijn en tegen een stootje kunnen. Ook is het handig om te kijken naar de lichtinval in je huis en hierop de keuze van je gordijnen aan te passen.


5. Kies voor kwaliteit

Kwaliteit is eveneens een bepalende factor bij het stofferen van je woning. Het vervangen van vloeren, behang of gordijnen is doorgaans niet iets wat je elk jaar opnieuw doet. Kies daarom bij voorkeur voor producten en materialen die naast comfortabel en mooi, ook duurzaam zijn. Vraag om staaltjes en test waar mogelijk de producten voordat je deze aanschaft en kijk naar de duurzaamheid van de stoffen.


6. Bepaal je budget

Stoffering voor de gemiddelde woning kan best prijzig zijn, maar ga niet beknibbelen op de kwaliteit. Wat wij vaak zien is dat een vloer die goedkoper is vaak niet mooi ‘past’ of voldoet. Bovendien zie je sneller krassen (bijvoorbeeld bij een pvc-vloer) of slijtage (bijvoorbeeld bij tapijt). Je kan in eerste instantie best wat besparen wanneer je voor een goedkopere variant gaat, maar mogelijk is de bekleding van je woning weer sneller aan vervanging toe. En op die manier bespaar je dus niet. Daarom geldt ook voor stoffering: goedkoop is duurkoop.


7. Zoek de juiste partner

Als je twijfelt over welke stoffen, kleuren of patronen het beste passen bij jouw woning, aarzel dan niet om advies in te winnen. Een professionele interieurontwerper of stylist kan jou goed helpen bij het maken van de juiste keuzes. Zij hebben de kennis en ervaring om jouw wensen te vertalen naar een prachtig gestoffeerd interieur van kwaliteit.

Strak en modern ingerichte woonkamer met metalen deur en lichte visgraatvloer

En ze helpen niet alleen bij het maken van de juiste keuzes, ze kunnen je ook al het werk uit handen nemen en alles netjes afwerken. Als je niet precies weet wat je doet, dan is een foutje namelijk snel gemaakt. Het leggen van een laminaatvloer wil misschien nog wel lukken, maar waag je niet aan linoleum of een pvc-vloer. Als de ondervloer niet compleet egaal is, zie je direct oneffenheden door je nieuwe vloer heen. De vakmensen van Woonmode zijn gespecialiseerd in vloeren leggen en alle mogelijke andere stofferingswerkzaamheden. Zo weet je zeker dat alles netjes afgewerkt wordt èn je hebt garantie op jarenlang woonplezier!


Stoffering in combinatie met inrichting

Door net als wij, op bovenstaande punten te letten, creëer je de basis voor een interieur dat niet alleen mooi en duurzaam, maar ook comfortabel en functioneel is. Geen tijd om te zoeken naar een partij die ervoor zorgt dat de muren, ramen en de vloer toonbaar zijn? In combinatie met onze meubels verzorgen we op aanvraag ook aanvullende diensten en stoffeerservice.


Door samen te werken met onze preferred partners, regelen we stoffering die past bij de rest van het interieur zodat alle aspecten van de inrichting optimaal op elkaar afgestemd zijn. Zo zorgen we voor een soepel lopend project en ontzorgen we jou. Heb je dus behalve een interieur ook passende stoffering nodig? We coördineren graag alle aspecten van jouw design.